media

Evde çizme zeytin yapılışı

Malzemeler

 

  •        1 litre su.
  •        4-5 çay kaşığı limon tuzu,
  •      1,5 yemek kaşığı sofra tuzu.

Hazırlanışı
Aldığımız veya ağaçtan topladığımız yeşil veya rengi dönmüş (pembe) renkteki zeytinler önce yıkanır sonra bir veya üç yerinden derin olmayacak şekilde (çekirdeğe deymeyecek) çizilir. 12 gün boyunca çeşme suyunda bekletiyoruz. Her gün beklettiğimiz suyu döküp yeni taze su ile değiştiriyoruz.  Zeytini beklettiğimiz suyu değiştirirken elimizi şişenin ağzına kapatıyoruz ve zeytinler dökülmeden sadece suyunu boşaltıp yenisini dolduruyoruz. Yaptığımız bu işleme ham zeytinin acılığını alma yani tatlandırma işlemi diyoruz.

12 gün süren su değiştirme işleminde, şişenin ağzını kapağıyla kapatmıyoruz ki, zeytinin beklerken asiti içinde havasız kalıp birikmesin. Eğer ağzını kapatıp denerseniz kapağı açtığınızda hemen kabararak içindeki su köpürerek dışarı taşar.

Son gün zeytinin birinin tadına bakıyoruz, ilk anki acılığı gitmiş ve rengi sararmaya başlamış olmalı. Bu aşamada artık zeytinleri kışın kullanacağımız cam kavanozlara kuracağız.

Tatlanan zeytinler muhafaza suyuna alınırlar. Hazırlanan bu su içinde zeytinimizi uzun süre muhafaza edebiliriz. Zeytine konulan su üzerine bir miktar zeytinyağı koyarsak üst yüzeyde oluşabilecek küflenmenin önüne geçebiliriz. Muhafaza suyu: 1 litre suya 4-5 çay kaşığı limontuzu, bir fincan tuz koyarak hazırlanır. Yenecek duruma gelince zeytinler buradan çıkarılarak tüketilebilir.

Yorumlar: 0

Yorum Yok

Yorum Bırak

E-Postanız Görünmeyecektir.*

Image
Image
Image
Yukarı Çık